НОВИНИ

В Полша се готвят за Коледа

Започнаха коледните приготовления в Полша. За поляците, повечето от които са католици, един месец преди Коледа е подходящо време за рязане на елхи и изработка на украшения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 30.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Полша е един от най-големите производители на коледни украшения в света. Причината за това е, че всяка една играчка е ръчно изработена. В източната част на страна, е обичай декорациите да бъдат направени и от слама, за да се напомни, че Исус е бил роден в ясли.

Кристина Борешка - собственик на магазин за коледни украшения: "Ние изработваме ръчно всички украшения, както и декорациите върху тях. Най-малката топка е с 3-сантиметров диаметър, а най-голямата с 15."

Коледните топки, които на полски се наричат "бомбки", се купуват и поставят на елхата на Бъдни вечер. В някои семейства е обичай, една от тези стъклени играчки да бъде счупена нарочно, за да може злото да се уплаши и да напусне къщата за следващата година.

Освен изработка на украшения, започна и рязането на елхи. Те растат в специални за целта места и всяко едно дърво трябва да е на възраст между 6 и 10 години, за да бъде отрязано.

Роберт Керас - служител в горско стопанство: "Дървото трябва да има наситен зелен цвят, твърди клонки, и според полския стандарт - диаметърът на стъблото трябва да е малко под 40 сантиметра. Но това е старо правило и ние ще се съобразим с вкуса на клиента, ако той е различава от стандарта."

Всяка година поляците купуват около 6 милиона естествени елхи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за ниски температури в 20 области на страната
Жълт код за ниски температури в 20 области на страната
Тази неделя В кадър: Черни пътища
Тази неделя "В кадър": "Черни пътища"