НОВИНИ

В Полша задържаха бивш полски агент и служител на „Хуауей“ в обвинение в шпионаж

Полските специални служби арестуваха за шпионаж китайски бизнесмен и полски гражданин, работили за телекомуникационни фирми. Според полските медии, китаецът е служител на „Хуауей“ - компания, която е под наблюдение в няколко държави от съображения за сигурност. Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на фирмата миналия месец беше арестувана в Канада и очаква екстрадиране в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 11.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Заподозрените са задържани за три месеца. Китаецът е директор в полския филиал на Хуауей, съобщава Полската телевизия. Полският гражданин, назован като Пьотър Д. е работил за мобилния оператор Ориндж-Полша. Обискирани са офисите на двете фирми и домовете на заподозрените.

Пьотър Д. е бивш служител на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Според медии той е напуснал след подозрения в корупция, но без официално обвинение. И двамата арестувани рискуват до 10 години затвор. Официален Пекин изрази силно безспокойство заради ареста на китайския бизнесмен.

Станислав Зарин - говорител на полските служби за сигурност: Разследването е за индивидуалните действия на китайския бизнесмен, престъпления, извършени от него, и няма нищо общо с компанията, в която работи.

„Хуауей“ увери, че спазва всички закони в страните, в които оперира.

;

Според китайските закони фирмите са длъжни да сътрудничат на националното разузнаване и критици да твърдят, че Пекин използва Хуауей като инструмент за кибершпионаж.

Компанията отрича тайни връзки с китайското правителство и обяви, че е спечелила една четвърт от всички договори в света за технологията 5G (нов стандарт за пренос на данни през мобилна мрежа, бел.ред). Нова Зеландия, Австралия и Съединените щати я изключиха от участие в своите 5G мрежи. Германия е против забрана за доставчици, Великобритания още не е въвела забрана за „Хуауей“, но „Бритиш Телеком“ няма да използва нейно оборудване в своите 5G мрежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София
Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София
НАП затваря временно три магазина в Бургас заради бележки на китайски
НАП затваря временно три магазина в Бургас заради бележки на китайски