Полските специални служби арестуваха за шпионаж китайски бизнесмен и полски гражданин, работили за телекомуникационни фирми. Според полските медии, китаецът е служител на „Хуауей“ - компания, която е под наблюдение в няколко държави от съображения за сигурност. Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на фирмата миналия месец беше арестувана в Канада и очаква екстрадиране в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Заподозрените са задържани за три месеца. Китаецът е директор в полския филиал на Хуауей, съобщава Полската телевизия. Полският гражданин, назован като Пьотър Д. е работил за мобилния оператор Ориндж-Полша. Обискирани са офисите на двете фирми и домовете на заподозрените.

Пьотър Д. е бивш служител на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Според медии той е напуснал след подозрения в корупция, но без официално обвинение. И двамата арестувани рискуват до 10 години затвор. Официален Пекин изрази силно безспокойство заради ареста на китайския бизнесмен.

Станислав Зарин - говорител на полските служби за сигурност: Разследването е за индивидуалните действия на китайския бизнесмен, престъпления, извършени от него, и няма нищо общо с компанията, в която работи.

„Хуауей“ увери, че спазва всички закони в страните, в които оперира.

Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей"

Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей"

Главният финансов директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу беше освободена под гаранция от канадски съд. Тя беше арестувана на 1 декември във Ванкувър по иска...

Според китайските закони фирмите са длъжни да сътрудничат на националното разузнаване и критици да твърдят, че Пекин използва Хуауей като инструмент за кибершпионаж.

Компанията отрича тайни връзки с китайското правителство и обяви, че е спечелила една четвърт от всички договори в света за технологията 5G (нов стандарт за пренос на данни през мобилна мрежа, бел.ред). Нова Зеландия, Австралия и Съединените щати я изключиха от участие в своите 5G мрежи. Германия е против забрана за доставчици, Великобритания още не е въвела забрана за „Хуауей“, но „Бритиш Телеком“ няма да използва нейно оборудване в своите 5G мрежи.

Чешката правителствена канцелария спира да използва телефони на „Хуауей“

Чешката правителствена канцелария спира да използва телефони на „Хуауей“

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш нареди днес на правителствената канцелария да спре да използва мобилни телефони на китайската компания "Хуау...