НОВИНИ

В Полша задържаха собственика на "ескейп стаята", в която загинаха 5 момичета

Полските правоохранителни органи задържаха стопанина на помещението, където по време на тест за решаване на загадка избухна пожар и загинаха пет непълнолетни девойки, съобщи главният комендант на полицията в Полша Ярослав Шимчик, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
14:53, 06.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света
полша задържаха собственика ескейп стаята загинаха момичета

Оказа се, че това е 28-годишен жител на Великополското воеводство, който е неосъждан. Този човек бе задържан и доведен в Кошалин, каза той.

В т.нар. "ескейп стаи" участниците биват заключвани и трябва да се надпреварват с времето, да решават загадки и да се справят с предизвикателства, за да намерят правилния път, по който да излязат от стаята. Този тип развлекателни обекти първо станаха популярни в Азия, а после се появиха и в Северна Америка и Европа.

Трагедията се разигра в северозападния полски град Кошалин в петък вечерта. Пожарът избухнал в момент, когато участниците се намирали в заключеното помещение, от което трябвало да излязат, решавайки загадки главоблъсканици. Пожарникарите пристигнали, когато огънят вече бушувал из целия първи етаж на сградата. Аутопсиите показаха, че децата са загинали от отравяне с въглероден монохсид.

;

Всички подобни заведения в страната се подлагат на щателни проверки, 13 от тях вече са затворени, заяви полския премиер Матеуш Моравецки.

"Аз поисках в близките дни да бъде подготвен подробен отчет за резултатите от проверките на всички помещения от този вид из цяла Полша, защото е крайно важно да се провери дали се спазват изискванията", посочи премиерът. "Трябва да действаме решително", добави той.

Според главния комендант на държавната противопожарна охрана Лешек Суски предварителните изводи сочат, че на обекта е имало много нарушения. Отоплителните прибори вероятно са се намирали много близо до леснозапалими материали. В помещението също така били намерени свещи, което говори, че вероятно е бил използван и открит огън. Площта на "ескейп стаята" е била едва 7,3 кв. м. Вътре имало две кресла и лампа.

"За самите участници оставало съвсем малко място. Причина за трагедията е най-вече липсата на възможност за евакуация на намиращите се вътре хора", каза Суски.

Петте загинали девойки били на възраст 15 години. Ранен и един мъж, който е настанен в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей: Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари
Тереза Мей: Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари
Путин и Ердоган ще се срещнат, не е уточнена дата
Путин и Ердоган ще се срещнат, не е уточнена дата