Ръководителят на парламента на Венецуела и самопровъзгласил се за президент Хуан Гуайдо заяви в неделя, че ще поиска от венецуелския законодател да обяви „национална тревога”, за да може да поиска между народна хуманитарна помощ на фона на огромното прекъсване на тока.

© БГНЕС

Гуайдо, който се самообяви за президент през януари каза пред репортери, че е свикал спешно събрание на парламента в понеделник, за да се „вземат веднага нужните мерки по отношение на нуждата от хуманитарна помощ.”

Този ход дойде, след като токът спря в четвъртък и парализира голяма част от страната, поставяйки на риск пациенти нуждаещи се от медицинска помощ или хемодиализа.

Генераторите в болниците се използват за спешна помощ. Притесненията се разрастват, защото и без това ограничената храна, започна да се разваля.

„Ние трябва незабавно да се заемем с таз катастрофа. Не можем да се отървем от нея”, заяви Гуайдо, който е признат от над 50 страни.

Президентът на Николас Мадуро до сега отхвърля международната хуманитарна помощ използвайки силите за сигурност, за да попречи на опозиционера си да я внесе в страната през съседните Колумбия и Бразилия. Мадуро твърди, че прекъсването на тока в хидро комплексът в Гури, който доставя 80% от електричеството в страната, се дължи на кибератака.

Над 30 часа продължи прекъсването на електричеството в части от Венецуела

Над 30 часа продължи прекъсването на електричеството в части от Венецуела

Във Венецуела електроснабдяването се възстановява постепенно, но хаосът продължава. Повече от 30 часа почти цялата страна беше без ток. И двата лагера...