Утре в понеделник ще стане ясно дали на Карлес Пучдемон ще бъде повдигнато обвинение. Отстраненият каталунски премиер може да поиска убежище в Белгия и не е изключено да го получи, заяви белгийският министър по миграцията Тео Франкен.

В сегашната ситуация в Испания се говори за процес и далеч не са гарантирани справедливи присъди срещу сепаратистите.

Белгия е от малкото страни, в които граждани на ЕС могат да поискат политическо убежище. Сегашното белгийско правителство е излъчено с мандата на фламандските националисти, които самите искат отделяне на Фландрия от Валония.

Сваленият каталунски лидер вече не е премиер, "каквото и да казва", но може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, ако дотогава не е в затвора, каза днес испанският външен министър Алфонсо Дастис. В интервю за Асошиейтед прес Дастис заяви, че ако Пучдемон пренебрегне нарежданията на Мадрид и утре направи опит да се върне на работа, държавните служители в Каталуния няма да признаят властта му.

"Ако той иска да живее в паралелна вселена, може да опита, но мисля, че никой няма да му се подчини", каза външният министър.

Мадрид отне временно автономията на Каталуния и насрочи там избори на 21 декември.