НОВИНИ

В потайностите на кино "Влайкова"

Информация на национален седмичник, че столичното кино "Влайкова" ще бъде закрито, развълнува стотици в социалните мрежи. Информацията се оказа напълно невярна. В доказателство на това ви представяме следващия репортаж - история за онези, които пускат лентата, избират филма и зрителите, разбира се.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:03, 09.02.2017
5421
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Най-старият, работещ и днес киносалон е построен само 11 години след прожекцията на първия български филм. Кино "Влайкова" на емблематичната улица "Иван Асен", днес е място за филми с добавена стойност. Едно от малкото подобни места у нас. Запазило го не друго, а завещанието на неговата създателка - Мария Влайкова, тя дарила парцела, лични средства и дори тегли кредити, за да го има.

Но с едно условие никога да не се променя статута на мястото. Само тук може да видите отблизо работеща киномашина от едно време, пази я киномеханикът чичо Митко. Така настоява да го наричаме.

Откакто е тук - чичо Митко всеки ден пуска филма. Киното си има верни зрители, които го обичат, като първа лятна любов.

Калина Станева - Не помня как попаднах тук. Всички ми казваха, че съм луда.

Калина не може да обясни кога и как успяхме само за 20-ина години демократичен преход, да се простим със старите киносалони...

Калина Станева: В Моловете има пуканки, готино е..., но...

В Кино "Влайкова" пуканките не са мода. И няма да бъдат - уверява ни Илияна Хубенова. 24-годишната дама, попада случайно в киносалона. Но остава на работа, всяка седмица тя изготвя кинопрограмата.

И въпреки че често се случва някои да "роди" новината, че 90-годишното кино "Влайкова" ще излиза в пенсия, Илияна ни уверява, че това няма да се случи. И хора, които да се грижат за него, винаги ще има. Дори след 90 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цистерна дерайлирала край Варна
Цистерна дерайлирала край Варна
Температурите падат до минус 15 градуса в края на седмицата
Температурите падат до минус 15 градуса в края на седмицата