В Разград започна 17-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и занаяти. Официалното откриване на събитието бе снощи на площад "Момина чешма". Приветствие към участниците и гостите на панаира отправи кметът на Разград д-р Валентин Василев.

Разград

© Мехмед Азиз / БТА

Това събитие е характерно със своя колорит, защото показва как на една сцена се "преплитат" различни нации и заедно превръщат Разград в значим културен център, каза той. Кметът посочи, че целта на ръководството на общината е да създаде устойчив модел на инициатива, която да привлича интереса не само на местни хора и туристи от страната, но да прескочи границите и отзвукът да достигне до най-далечните точки на света.

© Мехмед Азиз / БТА

Въпреки дъжда, много разградчани и гости на града се насладиха на концерта, включващ изпълненията на фолклорни състави от Черна гора, Мексико, Филипините, Беларус, Коста Рика и разградските участници от Детския танцов ансамбъл "Лудогорче" при Капанския ансамбъл, Детската танцова студия "Капанче" и средношколската танцова формация при читалище "Напредък 1901". Концертът бе съпроводен с дефиле на танцьорите.

Преди официалното откриване на панаира в Художествената галерия бе срещата с гостуващите делегации от румънските градове-побратими на Разград - Кълъраш и Слобозия. Там бе открита и фотоизложба със снимки от миналогодишното издание на панаира, а проф. д-р Лина Анастасова направи презентация за брандирането на туристически дестинации.

Панаирът на киселото мляко в Разград продължава три дни, наситени с богата културна програма.

© Мехмед Азиз / БТА