Имотните скандали, дискусиите за намаляване на партийните субсидии, преговорите за купуване на изтребители Ф-16 и резултатите от европейските избори, са политическите събития, определили облика на изминаващия политически сезон. Това показаха резултатите от допитване на "Алфа рисърч", представени в предаването на БНТ "Референдум".

Според 60,5% от анкетираните имотните скандали са имали най-голямо отражение върху политическия живот. За 56,6 на сто най-значими са дискусиите за размера на партийната субсидия, да 38,6 процента - преговорите за купуване на нов изтребител за Българската армия. Едва на четвърто място са подредени проведените през май избори за Европейски парламент. Те са посочени от 37,3 на сто от участвалите в допитването.

Анкетираните са давали по три отговора.

Според зрителите на "Референдум" най-много проблеми на партиите създават вътрешнопартийните противоречия (60,6%) и едва след това конфронтацията с други политически сили (37,9%).

Политолозите Стойчо Стойчев, Татяна Буруджиева, Димитър Ганев, Иван Стамболов-Сула и Иво Желев коментираха водещите събития на изминалия политически сезон и дали важните теми от дневния ред на обществото успяха да ни обединят или да увеличат разделението.

Вижте целия разговор във видеото.