НОВИНИ

В „Референдум“: Малко над половината анкетирани одобряват вота на недоверие

51,7% одобряват внасянето на вота на недоверие от БСП, показва проучване на „Алфа рисърч“ за предаването на БНТ1 „Референдум“. 44,8% не одобряват, а 3,5% от анкетираните нямат мнение по въпроса.Вижте какво казаха в студиото на „Референдум“ представители на парламентарно представените партии.

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 16.01.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Едва 25% от поддръжниците на ГЕРБ сред анкетираните одобряват вота на недоверие на БСП. Симпатизантите на ДПС са 45% „за“ и 53% са „против“. Подобен е процентът и при поддръжниците на Обединените патриоти. 74% от поддръжниците на БСП сред анкетираните одобряват внасянето на вота на недоверие.

;

77% от симпатизантите на „Воля“ одобряват внасянето на вота на недоверие, както и 69% от представителите на извънпарламентарните партии. 53% от онези сред анкетираните, които не са изразили политически пристрастия, подкрепят вота на недоверие.

;

Темата на вота на недоверие е несправяне с корупцията, а мотивите ще бъдат оповестени при внасянето му в деловодството на парламента. Очаква се това да стане на 17 януари.

;

Целите на внасянето на вота на недоверие се определят от анкетираните по-скоро насочени към това да се създаде напрежение по време на Европредседателството. 30,3% от анкетираните вярват, че целта е да се повдигне дебат за корупцията, докато 21,2% са на мнение, че БСП целят да свалят правителството от власт.

;

69,2% от анкетираните оценяват действията на управляващите срещу корупцията по-скоро отрицателно, а 28% са положително настроени към тях.

;

Корупцията е нещо, което засяга всеки един български гражданин, заяви Жельо Бойчев от БСП.

Жельо Бойчев, ПГ „БСП за България“: Това, заради което искаме вот на недоверие, е че не виждам никакви усилия и желания от кабинета на Борисов 3 да води реална битка с корупцията.

Тома Биков от ГЕРБ изрази убеждението си, че вотът на недоверие няма да мине.

Тома Биков, ПГ ГЕРБ: Очевидно правителството няма да падне, очевидно няма да бъде разклатен нито един министър, защото вотът е общ. И на трето място, виждаме, че още преди да е внесен вота опозицията практически няма да го внесе заедно.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, заяви Халил Летифов.

Халил Летифов, ПГ ДПС: Освен дебат, основните роли на този вот на недоверие е да коригира поведението на управляващите. За тази корекция никой не говори, а се подценява.

Според депутата от ОП Искрен Веселинов вотът търси скандал.

Искрен Веселинов, ПГ „Обединени патриоти“: Бихме могли да коригираме поведение, колеги, ако имаше вот в посока, която е смислена. Здравеопазване или някоя друга тема, в която наистина могат да се почерпят идеи от опозицията и да се направят корекции.

Според Веселин Марешки от „Воля“ БСП е също толкова корумпирана, колкото и управляващите.

Веселин Марешки, ПГ „Воля“: Какво по-нелепо може да бъде от това ти да си затънал до уши в корупция и когато си в опозиция да внасяш вот на недоверие срещу тези, които са на власт...
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов се срещна с депутати от Европейската народна партия
Бойко Борисов се срещна с депутати от Европейската народна партия
Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи
Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи