Успехът на отделния човек зависи най-вече от личните усилия - това мнение споделят 69,3% от българите в анкета на „Алфа рисърч“, проведена специално за предаването на БНТ1 „Референдум“. Според 29,5% от анкетираните успехът зависи в по-голяма степен от мястото, където живее.

© БНТ

За мнозинството от анкетираните - 69,2%, в личен план изминаващата 2018 г. е била по-скоро успешна. 25,7% от анкетираните споделят, че не определят годината за успешна.

С противоположен знак е отговорът на въпроса успешна ли е била годината за България - мнозинството я определя като неуспешна - 57,7%. 34,4% от анкетираните са на мнение, че годината е била успешна за страната ни, а 8,3% са без мнение.

© БНТ

Каква беше 2018 за България? Възможен ли е успехът тук и сега, какво коства днес и как се върви по пътя му? Как да достигнем усещането за справяне като общество?

В студиото на „Референдум“ гостуваха режисьорът на носителя на множество международни награди филм „Ага“ Милко Лазаров, световнопризнатия кардиолог проф. Иво Петров, иноватора и филантроп д-р Милен Врабевски, ПР експерта Любомир Аламанов и Леона Асланова – създател на първата агенция за иновации у нас.