НОВИНИ

В Рим се открива фестивал на българското кино

Тази вечер в Рим се открива 12-ото издание на Фестивала на българското кино. По традиция прожекциите са в "Каза дел Чинема", но тази година зрителите ще се насладят на най-новите български филми на открито, под звездите.Вижте и още в прякото включване на Миглена Стойчева.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:04, 27.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Да се поддържа 12 години български фестивал зад граница не е лесна работа. Още повече тук в Рим, където публиката е претенциозна, защото италианците знаят добре как се прави качествено кино. Лесно ли се организира такова амбициозно събитие ще ни каже директорът на Българския културен институт Жана Яковлева.

А иначе програмата е повече от интересна. Фестивалът се открива с несъмнено най-успешния български филм през последните години - "Ага" на Милко Лазаров. Статистиката на лентата е красноречива - показана е на 30 престижни фестивала и е отличена с 20 награди. Публиката тук ще види още "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов. Сред актьорите във филма е Димитър Маринов, който се снима в него преди участието му в отличения с "Оскар" "Зелената книга". Ще бъдат представени още "Дъвка за балончета", "Лошо момиче" на Мариан Вълев и Бензин.

На три от игралните филми в програмата на фестивала БНТ е копродуцент. В програмата има и три документални акцента, посветени на големи български творци "Черказки хроники" за писателят Йордан Радичков, филма "На Иван Андонов с любов" и Sempre Libera за сопраното Соня Йончева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия отвори нова преговорна глава с ЕС
Сърбия отвори нова преговорна глава с ЕС
Българи от Молдова на поход от Ботево до Тараклия
Българи от Молдова на поход от Ботево до Тараклия