В Рияд започна процес срещу 11 подсъдими за убийството на журналиста Джамал Хашоги на 2-ри октомври в саудитското консулство в Истанбул. Обвинението поиска смъртни присъди за петима обвиняеми. Според прокурорите Хашоги е убит при неоторизирана операция на агенти, изпратени с мисия да го убедят да се върне в страната. По случая се разследват още 10 лица.

Подробности за първото заседание на съда в Рияд по случая Хашоги практически липсват. Защитата е поискала копие от обвинителния акт и време да се запознае с него. Дата за следващо заседание не се посочва, не се съобщават и имената на 11-те обвиняеми.

През ноември беше обявено заключението на разследването- убийството на журналиста е извършено със смъртоносна инжекция в сградата на консулството по заповед на офицер от разузнаването. Този офицер е имал задача да убеди Хашоги да се завърне в Кралството от изгнание в Съединените щати.

Джамал Хашоги
Джамал Хашоги © БТА / АРХИВ
Судитската прокуратура поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги

Судитската прокуратура поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги

Саудитската прокуратура поиска смъртни присъди за петима от общо 11 заподозрени за убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври в консулството...

Тялото на дисидента е било разчленено в дипломатическата мисия, а частите били предадени на неуточнен "сътрудник" извън комплекса, посочи още прокуратурата преди два месеца. Тленните останки още не са открити.

Турция посочи 15 мъже като саудитски агенти, пристигнали и напуснали Истанбул около времето на екзекуцията. Не е ясно дали някой от тях сега е изправен пред съда в Рияд. Саудитска Арабия отказа искане на Турция за екстрадиране на 18 заподозрени по случая, включително 15-те агенти. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман отрича категорично обвинения от Запада, че стои зад убийството.

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на убийството на Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Иста...

Вашингтон наложи санкции заради случая на 17 високопоставени саудитци.

Убитият Хашоги е бивш съветник на кралското семейство, отразявал е съветската инвазия в Афганистан и възхода на Осома бин Ладен, но от миналата година е в доброволно изгнание в Съединените щати, където критикува политиката на саудитския престолонаследник.