НОВИНИ

В Родопите започва ​Световно първенство по риболов на лед

Световно първенство по риболов на лед започва в Родопите.15 нации с най-добрите въдичари в екстремни условия вече тренират на язовир Широка поляна. Официалното откриване на въдичарския мондиал е утре, а домакини на надпреварата са българската федерация по риболовни спортове и община Батак.

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 23.01.2019
Чете се за: 01:07 мин.
Още

В зимната архитектура на планината добре екипирани отбори вече няколко дни тренират усилено. Състезателите пробиват 20-сантиметрови обръчи в леда за да стигнат до изгладнелите риби. Отборът на Норвегия е на Широка поляна от седмица.

Николас Стрингстрьом, Норвегия: Важно е да сме на леда и да проучим всичко - от релефа на дъното, до каква стръв да използваме. От много време отборите на Литва и Украйна също са тук. Повече тренировъчни дни означават по-добра подготовка за състезанието.

В пълна тайна протича подготовката на фаворитите за спечелване на престижното отличие. Отборът на Украйна, който е три пъти световен шампион от последните шест първенства, има специална програма.

Станил Йотов: Като ги гледах, имах чувството, че те са като някакви машини за подледен риболов.
Мартин Касабски: Така и ловят – на нож, постоянно, ровене дупчене, търсене на риби.
Станил Йотов: Дори когато бяха техните квалификации ни помолиха да не се доближаваме прекалено много до тях, ние спазихме това нещо, защото сме добри домакини.

Българският национален отбор също е готов да бъде сериозна конкуренция на най-добрите.

Мартин Касабски: Какво ни трябва? - Малко късмет, старание, и ще се случат нещата.

Двама от нашите състезатели от националния отбор - Ники и Слави влезнаха по-навътре, на чисто, където не са хранени рибите и успяха да направят добър риболов.

За пръв път България е домакин на световно първенство по риболов на лед. Мондиалът трябваше да се проведе на язовир Батак, но условията там не са подходящи.

Ледът е около 10 сантиметра, а това не е достатъчно за сигурността на участниците. За това арена на бялата въдичарска битка ще бъде най-високия язовир в Родопите.

Територията за състезанието вече е определена и поставена под забрана за риболов до състезателните дни през уикенда.

Станил Йотов: Ние, подледните риболовци, имаме такава приказка "Няма страшно, пропадането е бързо, и трябва да си носиш единствено хавлия."

30-сантиметров лед е гаранция за едно добро състезание – заявиха организаторите. А страната - световен шампион по подледен риболов, ще стане известна в неделя.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водолази извадиха тялото на момчето от микроязовира край село Марково
Водолази извадиха тялото на момчето от микроязовира край село Марково
Как да се справим с януарската депресия
Как да се справим с януарската депресия