НОВИНИ

В Румъния отмениха таксата за обществените радио и телевизия

Румънският парламент прие закон за отмяна на повече от 100 дребни такси. Социалдемократите, които предложиха законопроекта, смятат, че той няма да ощети сериозно държавния бюджет. Ройтерс припомня, че бюджетният дефицит на Румъния е на път да надхвърли наложения от ЕС таван от 3 процента. Истински скандал предизвика отмяната на таксата за обществените радио и телевизия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:16, 25.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
румъния отмениха таксата обществените радио телевизия

Ако се премахнат таксите, плащани от гражданите, обществените медии ще станат изцяло зависими от държавния бюджет, посочват критиците на приетия закон. Депутати от Национално-либералната партия ще сезират за това Конституционния съд.

Андрея Паул Вас, депутат от Национално-либералната партия: "Премахването на таксата за радиото и телевизията е огромна грешка. Това ще отнеме свободата и автономията на тези обществени медии".

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня отхвърли тези аргументи.

Ливиу Драгня, лидер на Социалдемократическата партия: "Това е лъжа! В бюджета са предвидени 480 млн. леи за общественото радио, а за телевизията - 620 млн., т.е. повече, отколкото получават сега".

12 бивши генерални директори на обществените радио и телевизия на Румъния подписаха отворено писмо, в което се казва, че тази парламентарна инициатива е изключително опасна за румънската демокрация. Иначе законът премахва редица дребни плащания, като такса за търговския регистър, за копия на данъчни документи, такси за риболов и спорт, такса околна среда за регистрация на автомобил. Законът обаче е приет без оценка за въздействието му върху бюджета и не са уточнени източниците за финансиране на тези мерки. Данъчното облекчение идва преди парламентарните избори на 11 декември, отбелязва агенция Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Некачествен ремонт на улица Козлодуй
Некачествен ремонт на улица "Козлодуй"
Отвлякоха френска милионерка
Отвлякоха френска милионерка