Ателие за мартеници отново отвори врати в Екомузея в Русе. Тази година обаче идеята е по-необичайна – малки и големи могат да си посадят мартенички в саксия или в градината и те да „разцъфнат“ и „оживеят“.

Русе

Взимате ръчно изработена хартия, поставяте в нея семена на цветя и няколко червено-бели кончета. Можете да си изрежете и мамут, корморан, бухал и пеликан. След това засаждате в саксия или направо в градината хартията с мартеничката. И готово – само след седмица поникват красиви цветя – далии, тагетес и циния. Идеята е на уредника в Екомузея Мая Кубратова.

Мая Кубратова – уредник в Екомузея в Русе: Този символ, мартеницата, може да бъде нещо много по-различно от китайските мартеници, които ни заливат отвсякъде. Знаете този обичай – като видим щъркел, какво правим с мартеницата – закачаме я на дръвче. А защо не просто тя да оживее в една саксия или в една градина, да се превърне в нещо красиво.

Ирена Монева и 10-годишният ѝ син Александър признават, че идеята ги е впечатлила и биха садили мартенички всяка година.

Ирена Монева – родител: Невероятна идея според мен. Първо е занимание за деца и родители заедно и най-вече децата ще видят продукта от това, което са сътворили.

И тъй като инициативата събра много деца и техните родители, от Екомузея обмислят „Посади мартеница“ да стане традиция.