Родители, бивши и настоящи възпитаници на Математическата гимназия в Русе излязоха тази вечер на протест. Те недоволстват от предложението на Регионалното управление на образованието да съкрати приема след седми клас от пет на четири паралелки.

Русе

По данни на Регионалното управление на образованието в Русе, през предстоящата учебна година седмокласниците ще са с 600 по-малко. Тази негативна демографска картина налага да бъдат съкратени паралелки от различни училища-както професионални, така и с природен и хуманитарен профил-смятат експертите. Те се мотивират и с това, че държавната политика е насочена към развитието на професионалното образование.

Протестиращите и колектива на Математическата гимназия в Русе обаче твърдят, че съкращаването на една паралелка е безпринципно.

Димитър Миленков, родител: Със сигурност доста деца ще бъдат лишени от възможността да учат в Математическата гимназия. ... Има други методи и способи да се предизвика интереса към професионалните училища.
Явор Маринов, бивш възпитаник: Имам три деца, които искам да учат в това прекрасно училище. Аз съм учил там и ценя образованието, което сме получили...Аз самият съм собственик на фирма-търся различни кадри, различни специалисти и високото образование е безценно.

От община Русе, на чието финансиране разчита Математическата гимназия, преди ден се обявиха „за” намаляването на паралелките. Те заявиха, че тази стъпка е трябвало да стане преди години.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира ситуацията с намаления прием в гимназиите след седми клас във Враца и Русе.

Красимир Вълчев- министър на образованието: От гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално-техническо образование днес са с по-високо заплащане, отколкото позициите, които изискват висше образование-в едни и същи предприятия.”

Същата позиция заемат и директорите на професионални гимназии в Русе, които разпространиха днес отворено писмо. В него те казват, че след срещи с 3 работодателски организации в региона е решено да се увеличи приема в професионалните училища. Това се налагало „от спешната необходимост от работна ръка в различни промишлени сектори“.