В област Русе започна евтаназия на прасета заради доказани огнища на африканска чума по свинете. Болестта е засечена при нерегистрирани животни в с. Ценово и във фамилна ферма в с. Пет кладенци. В засегнатите райони са въведени строги мерки за ограничаване на заразата.

Русе Пет Кладенци, Бяла Ценово Долна Студена, Ценово Голямо Враново, Сливо Поле

Евтаназията на прасетата започна сутринта от с. Ценово, където беше открито едно от огнищата на болестта в двора на Йорданка Великова.

Йорданка Великова: Майките умряха, вдигнаха температура, спряха да ядат. Дойде ветеринарят, взе проби.

Специалистите от Агенцията по безопасност на храните ще евтанизират и 140 животни в свинефермата на Деян Йорданов от съседното село Долна Студена. Прасетата му не са болни, но това е без значение при африканската чума.

Деян Йорданов - свиневъд: Инвестирал съм 40 хиляди лева и сега ще ми избият животните.

В област Русе се намират най-големите свинекомплекси у нас, където се отглеждат над 150 хиляди прасета. Ако болестта проникне в тях икономическите загуби ще са катастрофални. Затова на областната епизоотична комисия от бранша настояха държавата да компенсира хората, чиито домашни животни са унищожени принудително.

Миленка Димитрова - управител на свинекомплекса в с. Голямо Враново: Европа ще замирише, ако ние бъдем ликвидирани. Затова, смятам че всички прасета - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата.

В селата, където африканската чума по свинете вече е проникнала, полиция проверява за нерегламентиран превоз на животни.