Дядовден отпразнуваха русенското село Черешово. Това е единственото място в България, където преди половин век мъжете от селото решили да празнуват напук на Бабинден. Традицията отново е свързана с вярванията за здраве и плодородие. А за десета поредна година за „Дядо на селото“ беше избран 76-годишният Марин Ангелов.

Русе

Дядовден в Черешово е по идея на местните зевзеци Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Хрумнало им да си направят собствен празник в отговор на Бабинден, на който само жените се забавляват и пренебрегват мъжете си.

Димитър Георгиев: Знаете каква е традицията. Ако влезе мъж на Бабинден, там му се случва нещо неприятно – събличат го гол. И дядовците си пият ракията в кръчмата и решават "Абе, що тъй бабите могат да правят Бабинден, а дядовците да не можем да направим Дядовден". И решават да направят Дядовден на другия ден. И така възниква това нещо.
Сидер Златев, кметски наместник на с. Черешово: До началото на демокрацията, 90-те години, са празнували само дядовци. От 90-а година насам сме поканили и бабите, и те присъстват, за по-добро настроение на самия празник.
Харалан Друмев: Кое е това, което дядо знае, а баба не знае? Виното и ракията, и запръжките за Дядовден, туй-онуй... Здраве да има, най-важното, на всички хора.

Както повелява традицията, шествието тръгна от центъра на Черешово и се отправи към къщата на избрания за „Дядо на селото“ Марин Ангелов. Той беше откаран с каручка до селската чешма и изкъпан за здраве.

Марин Ангелов: Много ми е приятно да го празнуваме този Дядовден.