НОВИНИ

В Русия днес отбелязват 73-та годишнина от победата над фашизма (СНИМКИ)

На честванията в Москва редом с президента Владимир Путин присъстваха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. В традиционния военен парад на Червения площад участваха повече от 13 000 военни, показани бяха нови оръжия, бойни самолети и дронове.Цветана Кръстева разказва.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:14, 09.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Ден на историческа памет, но и на политика. Ежегодните военни паради на 9 май в Русия са превърнати в официална държавна политика със закон в средата на 90-те, а от 10 години насам всяка година на Червения площад е показвана тежка бойна техника и авиация.

Два дни, след като встъпи в длъжност за четвърти път, руският президент Владимир Путин говори на парада за подвига на съветските победители и заяви, че Русия няма да позволи да се пренапише историята и да се обезцени тяхната роля. Путин предупреди и за нови заплахи.

Владимир Путин, президент на Русия: Зад новите заплахи прозират едни и същи стари уродливи черти: егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност. Светът е много крехък, а стабилността му се засилва от общия ни стремеж да се чуваме, да си имаме доверие и да се уважаваме.

Путин, Вучич и Нетаняху се включиха и в милионно шествие в Москва в памет на ветераните и загиналите - "Безсмъртен полк", организирано през последните години от близки до Кремъл движения.

;

Според проучванията Денят на победата срещу фашизма днес е най-обединяващото руснаците събитие - за повече от 80 на сто той е символ на национална гордост, а едва 8 на сто го виждат като ден на памет за десетките милиони жертви.

За Кремъл Денят на победата е и повод да мобилизира обществото, особено във време на санкции и икономическа криза.


Вижте още кадри от парада на Червения площад, предоставени от БТА:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: ​Денят на победата и Денят на Европа не бива да ни противопоставят
Румен Радев: ​Денят на победата и Денят на Европа не бива да ни противопоставят
Израел приветства решението на Тръмп за споразумението с Иран
Израел приветства решението на Тръмп за споразумението с Иран