Руснаците все по-рядко пият алкохол - това е заключението на Световната здравна организация, цитирано от местни медии. Анализът показва, че през 2016 година потреблението е било малко над 11 литра спирт на човек.

За последните 27 години това е абсолютният минимум, казват от организацията и посочват, че най-много руснаците са пили през 2006 - 17 литра спирт на човек.

Статистиката включва данни както от официалните продажба, така и потреблението на законно и незаконно произведените спиртни напитки.

Навременната и смислена политика на руското министерство на здравеопазването - това посочва Световната здравна организация като основна причина за намалената употреба на алкохол.

Намаляване на времето и местата за продажба и ограничаване на рекламата в средствата за масова информация на водка и сродните ѝ продукти са част от мерките, предприети от руската власт.

А мнението на здравните експерти е, че руският модел може успешно да бъде приложен и в други държави, които имат проблем с употребата на алкохол.