НОВИНИ

В Русия влезе в сила закон, който декриминализира домашното насилие

Президентът на Русия подписа днес закона за декриминализиране на домашното насилие и документът бе публикуван на официалния интернет портал за правна информация. Според закона, случаите на побой срещу близки роднини, когато не съставляват рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс. Законът съдържа нова редакция на член 116 от наказателния кодекс на Русия, която прехвърля побоя срещу близък роднина, извършен за пръв път, в разряда на административните правонарушения.

русия влезе сила закон декриминализира домашното насилие
bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 07.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

През юни 2016 г. нанасянето на побой - без отегчаващи обстоятелства и като първа такава простъпка на извършителя - бе окачествено за пръв път като административно нарушение. Но даже и като първа простъпка, ако побоят е нанесен по хулигански, политически, идеологически или расови подбуди, включително срещу близки лица, извършителят подлежеше на наказателна отговорност. Този законов текст имаше голям обществен отзвук, главно заради решението да се запази наказателната отговорност за насилие срещу близки роднини, даже когато е упражнено за пръв път.

Вносителите на влезлия в сила днес законопроект се аргументираха, че е ненужно да се приравняват побоите срещу близки лица с побоите по хулигански, политически, расови и прочие подбуди.

Те твърдяха, че с промяната се защитава правото на родителите да възпитават строго децата си и се намалява държавната намеса в семейния живот, а също, че домашните насилници, които нанасят телесни повреди, все още подлежат на наказателна отговорност.

Критици на декриминализирането на домашното насилие заявяват, че това е назадничава стъпка, която ще оправдава "домашните тирани" и ще обезсърчава жертвите да подават жалби.

Съгласно новата законова мярка, административното наказание за побой, извършен за пръв път и без увреждане на здравето на пострадалото лице, води до административен арест на извършителя от 10 до 15 денонощия, глоба от 5 хиляди до 30 хиляди рубли (80-470 евро) или задължителен труд от 60 до 120 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Лолова представи седмото издание на автобиографията 1/2 живот
Татяна Лолова представи седмото издание на автобиографията "1/2 живот"
Макет на кит представя проблемите на морето и индустриалния риболов
Макет на кит представя проблемите на морето и индустриалния риболов