НОВИНИ

В Самоков поискаха експертен съвет да оценява стената на язовир "Бели Искър"

Свикване на експертен съвет и предприемане на спешни мерки за укрепване на стената на язовир Бели Искър поискаха жители и кмета на община Самоков. Ако искането им не бъде изпълнено до 20-ти декември, те ще изпратят писма, с които да запознаят посланиците на страните-членки на Европейския съюз с казуса, а чрез тях - Европейската комисия и Европейския парламент по време на българското председателство.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
18:50, 28.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Язовир "Бели Искър" е построен преди 85 години и няма противоземетръсна защита. Стената му е 533 метра и е най-дългата в България. Миналата седмица Главният прокурор изпрати препоръка за укрепването му до Столичната община, концесионерът на съоръжението „Софийска вода“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според жителите на село Бели Искър, обаче, това няма да реши генерално проблема.

инж. Ганчо Хитров, Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България: Отговорността до сега беше прехвърляна до сега ту към Столичната община, ту към "Софийска вода", ту към МРРБ. Т. е. ведомствата просто си прехвърляха отговорността, без да решат проблем, които те знаят, че е много сериозен.

Кметът на община Самоков смята, че е необходима експертна оценка на състоянието на съоръжението.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Не искам да си помислям за ситуация в която има някакво земетресение, бедствено положение, повече валежи. Притеснението е, че в действителност река Искър е най-голямата в България и тези огромни количества вода, които така или иначе ги има и тази надморска височина и дефилето на реката. Немислимо е, какво би се получило.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, коментираха, че в момента дружеството концесионер „Софийска вода“ поддържа съоръжението по всички нормативни изисквния и извършените проверки не са показали нередности. От „Софийска вода“ изпратиха писмен отговор, в което се казва, че използват най-добрите инженерни практики, за да гарантират безопасността на язовирната стена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специалистите по здравни грижи с ултиматум към управляващите
​Специалистите по здравни грижи с ултиматум към управляващите
Блокираха достъпа до столичен жилищен комплекс
Блокираха достъпа до столичен жилищен комплекс