НОВИНИ

Алея за занаятите представи забравени български умения в Сандански

В продължение на два дни в Сандански се проведе Алея на занаятите. Майстори от цялата страна представиха позабравените български занаяти.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
13:09, 30.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Уникални народни инструменти, кукли от кратунки, красиви дърворезби, шевици или ръчно направени бижута. Това са само малка част от нещата, които може да намерите на Алеята на занаятите.

Здравка Купенова: Много е красиво, има много интересни и различни неща. Много красиви ръчно изработени чаши, магнитчета и такива тениски с мотиви фолклорни.,, така ще се запазят традициите по-дълго живи.

С чантите си Горанка Кирова иска да провокира дамите да погледнат по различен начин на старите български шевици.

Горанка Кирова: Ние се опитваме да го направим модерно, ежедневно и да го съчетаем с времето, в което живеем. Започва с това да си харесаме шевицата, да я разработим в дизайн, за да я прехвърлим за бродерия след което да си я подготвим, да изработим самата чанта, да избродираме шевицата - не е малко, работата си е доста.

Огнян Пендичиев показва своите авторски бижута, вдъхновени от старинни накити за народни носии.

Огнян Пендичев, Плевен: Нещата са посребрени и са изработени от цам - сплав от алуминии и мед. Характерното за нея е, че не съдържа никел, противоалергична е. Ще правя демонстрации през целия ден тука на место от предварително отлети елементи, след това всичко се сглабя на ръка. Това е най-трудоемко да се сглоби, да се получи накит в завършен вид.

Алея на занаятите се организира за четвърти път в Сандански, като тази година се включват повече от 30 майстори занаятчии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават ново село в община Пещера
Създават ново село в община Пещера
Започна седмицата на модата в Бразилия
Започна седмицата на модата в Бразилия