В продължение на два дни в Сандански се проведе Алея на занаятите. Майстори от цялата страна представиха позабравените български занаяти.

Сандански

Уникални народни инструменти, кукли от кратунки, красиви дърворезби, шевици или ръчно направени бижута. Това са само малка част от нещата, които може да намерите на Алеята на занаятите.

Здравка Купенова: Много е красиво, има много интересни и различни неща. Много красиви ръчно изработени чаши, магнитчета и такива тениски с мотиви фолклорни.,, така ще се запазят традициите по-дълго живи.

С чантите си Горанка Кирова иска да провокира дамите да погледнат по различен начин на старите български шевици.

Горанка Кирова: Ние се опитваме да го направим модерно, ежедневно и да го съчетаем с времето, в което живеем. Започва с това да си харесаме шевицата, да я разработим в дизайн, за да я прехвърлим за бродерия след което да си я подготвим, да изработим самата чанта, да избродираме шевицата - не е малко, работата си е доста.

Огнян Пендичиев показва своите авторски бижута, вдъхновени от старинни накити за народни носии.

Огнян Пендичев, Плевен: Нещата са посребрени и са изработени от цам - сплав от алуминии и мед. Характерното за нея е, че не съдържа никел, противоалергична е. Ще правя демонстрации през целия ден тука на место от предварително отлети елементи, след това всичко се сглабя на ръка. Това е най-трудоемко да се сглоби, да се получи накит в завършен вид.

Алея на занаятите се организира за четвърти път в Сандански, като тази година се включват повече от 30 майстори занаятчии.