НОВИНИ

В САЩ демократите поеха Камарата на представителите

Кризата с финансирането на държавни институции в Съединените щати продължава. Демократите поемат днес контрола на Камарата на представителите в Конгреса. Техният лидер Нанси Пелоси заяви, че никакви аргументи на президента Тръмп не могат да я убедят да се финансира обещаната от него стена по границата с Мексико. В Камарата очакват голямото завръщане на Пелоси на председателския пост.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:29, 03.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Демократите поемат контрола върху долната камара на американския Конгрес, който спечелиха на междинните избори, в ситуация на безизходица по спора с президента Доналд Тръмп.

Погледите са обърнати към очакваното завръщане на една забележителна дама на върха в политиката. Демократката от Калифорния Нанси Пелоси, която през есента изведе съпартийците си до изборния успех, сега се пребори да се завърне на председателския пост на Камарата на представителите. Тя убеди опонентите, които искаха нови лидери, че си върши много добре работата.

Нанси Пелоси, лидер на малцинството в Конгреса (7 ноември 2018 г.): Чух президентът да казва, че заслужавам да бъда председател на Камарата на представителите. Не мисля, че някой заслужава каквото и да е. Въпросът не е какво си направил, а какво можеш да направиш.

Тя е на 78 години, има пет деца и 9 внуци. Обича спорта и държи в кабинета си бейзболни бухалки. Често е била подценявана, но е първата жена, оглавила Камарата на представителите. Нанси Пелоси трябва да намери изход от кризата, в която 800 000 федерални служители са временно уволнени или работят без заплащане. Затворени са министерства, музеи и национални паркове. Посетителите на Вашингтон са разочаровани.

Ралф Снейк от Уисконсин: Едно време, когато баща ми ме учеше как да стана мъж, казваше, че са нужни компромиси. Ти не си прав за всичко, нито другият човек, но заедно може да постигнете решение.

Нанси Пелоси направи компромис и обеща на опонентите от партията си след 4 години да даде път на по-млади лидери. Дотогава я чакат трудни моменти като водач на опозицията срещу президента Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимни блокади в Гърция и Турция, ураганни ветрове връхлетяха Хърватия
Зимни блокади в Гърция и Турция, ураганни ветрове връхлетяха Хърватия
Заради рязкото застудяване: 300 машини обработват пътищата превантивно
Заради рязкото застудяване: 300 машини обработват пътищата превантивно