НОВИНИ

В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг

Съединените щати отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг. Чернокожият борец за граждански права беше убит на 4 април 1968 г.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:43, 05.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
сащ отбелязаха години смъртта мартин лутър кинг

Камбанен звън в много църкви в САЩ отбеляза 50-годишнината от смъртта на Мартин Лутър Кинг - легендарният защитник на гражданските права. Възпоменателни церемонии се състояха в Мемфис, Атланта и Вашингтон, както и на други места в страната.

На 4 април 1968 г. в 18:01 ч. местно време чернокожият пастор е смъртоносно ранен с куршум на балкона на мотел в Мемфис, където отишъл да подкрепи стачкуващи работници, които отговарят за почистването на боклука. Смъртта му на 39-годишна възраст предизвиква размирици в редица големи градове на САЩ. Знаменитостите също почетоха паметта на Мартин Лутър Кинг.

Тараджи Хенсън, актриса: Фактът, че вървя по този килим като кино звезда - това е влиянието, което е оказал той на моя живот.
Теса Томсън, актриса: Мисля, че той е икона, легенда! Едно от невероятните неща, които той показа на хората е как да се организират в общности.
Тина Ноулс, майка на Бионсе: Какво означава Мартин Лутър Кинг за мен? Той е герой! Един от великите герои! Невероятен мъж и голямо наследство за нас!

Мартин Лутър Кинг се бори за расова справедливост и ненасилие. На 28 август 1955 г. произнася прочутата си реч "Имам една мечта" пред около 250 000 демонстранти във Вашингтон по време на "похода за трудова заетост и свобода". Година по-късно е удостоен с Нобеловата награда за мир за ненасилствената си съпротива за расовата сегрегация. В края на живота си пастор Кинг категорично се противопоставя на Виетнамската война, навличайки си гнева на политиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът на Молдова със специално интервю за Денят започва
Вицепремиерът на Молдова със специално интервю за "Денят започва"
Майсторка на бижута декорира великденски яйца с бисеропластика
Майсторка на бижута декорира великденски яйца с бисеропластика