НОВИНИ

В САЩ заловиха предполагаем член на "Ислямска държава"

Бежанец от Ирак бе арестуван вчера в Северна Калифорния заради подозрения, че е бил член на "Ислямска държава" и е убил иракски полицай, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:55, 16.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
сащ заловиха предполагаем член ислямска държава

45-годишният Омар Абдулсатар Амин и други членове на ислямистката групировка са убили полицай, след като град Рава е паднал в ръцете на джихадистите през юни 2014 г., се посочва в съдебни документи.

Той бе арестуван от ФБР в жилищен блок в Сакраменто със заповед за арест, издадена през май от иракски федерален съд. Американските власти планират да го екстрадират в Ирак, където може да бъде осъден на смърт. Вчера той се яви пред съд в Сакраменто.

По информация на прокуратурата той е влязъл в САЩ по програма за прием на бежанци, отседнал е в Сакраменто и е опитал да получи легален статут. За момента не е ясно кога точно е пристигнал в САЩ.

Правителството на Тръмп остро критикува програмата за прием на кандидати за убежище от времето на президента Обама и задава въпроса дали е било направено достатъчно за идентифициране на хора, имащи връзки с тероризъм.

Официални лица казват, че Амин е запазил в тайна членството си в две терористични групировки, когато е кандидатствал за бежански статут и по-късно, когато е подал документи за зелена карта в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителни сигнали за съвземане на турската икономика и за сближаване с ЕС
Положителни сигнали за съвземане на турската икономика и за сближаване с ЕС
Търсенето на оцелели в Генуа продължава
Търсенето на оцелели в Генуа продължава