Стотици демонстранти от различни щати организираха протестно движение срещу предстоящата утре масова депортация на близо 2000 имигрантски семейства. Депортацията беше спряна миналия месец от президента Тръмп, с цел да бъде намерен консенсус с демократите в Конгреса относно имиграционните проблеми на страната, но до споразумение така и не се стигна.

Акцията на американските имиграционни власти ще обхване едни от най-големите градове в страната като Маями, Атланта, Чикаго, Хюстън, Ню Орлиънс и Ню Йорк. Под прицел попадат семейства, които са пристигнали сравнително скоро в страната и на които им е била връчена "заповед за депортация" от съответния имиграционен съд.

Жители на Колорадо, Мериленд, Калифорния, Масачузетс, стартираха протестни движения срещу предстоящата депортация. Кметствата на някои от градовете, които ще бъдат засегнати, както и полицейските управления на Лос Анджелис и Хюстън публично отказаха да сътрудничат на имиграционните служби.

Вероятно е да бъдат засегнати семейства, при които децата притежават американско гражданство, но техните родители или настойници нямат необходимото разрешително за постоянно пребиваване в Съедините щати.