НОВИНИ

В Саудитска Арабия започва хаджът - годишното мюсюлманско поклонение

В Саудитска Арабия започва годишното мюсюлманско поклонение - хадж, за което в ултраконсервативното кралство пристигнаха над 1,6 млн. вярващи мюсюлмани от цял свят.

bnt avatar logo
от БТА
09:36, 19.08.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
саудитска арабия започва хаджът годишното мюсюлманско поклонение

Хаджът е един от петте стълба на исляма и е задължителен поне веднъж в живота за мюсюлманите в добро физическо здраве и с финансови възможности. Той позволява на поклонниците да се почувстват по-близо до техния бог, изправени пред множеството предизвикателства на мюсюлманския свят. Мюсюлманите вярват, че хаджът проследява пътя на пророка Мохамед и пророците Ибрахим и Исмаил.

Хаджът в никакъв случай не е лесно начинание. Температурата в Мека и Мина е около 42 градуса. Поклонниците изминават пеша между 5 и 15 км на ден. Дългото чакане и струпванията на хора понякога подлагат на изпитание и най-търпеливите.

За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство. Кралството харчи милиарди долари от петролните си приходи за мерки за сигурност, особено в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението. Най-много жертви в Мина на имаше на 24 септември 2015 г., когато загинаха над 2426 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 10 дни невиждан порой, валежите в Индия най-после спират
След 10 дни невиждан порой, валежите в Индия най-после спират
Обвинение в убийство за мъжа, който се вряза с кола в пешеходци в Лондон
Обвинение в убийство за мъжа, който се вряза с кола в пешеходци в Лондон