НОВИНИ

В сделката с ЧЕЗ премиерът видя опит да се повторят събитията от февруари 2013

Премиерът Бойко Борисов видя опит да се повтори сценарият от февруари 2013 година за сваляне на правителството. Следобед Борисов отиде в парламента, за да внесе в секретното деловодство документите, които е получил по сделката за ЧЕЗ. По-рано днес той разговаря и с чешкия премиер по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:08, 27.02.2018
Чете се за: 02:34 мин.
У нас

Борисов смята, че има добре скалъпен сценарий за сваляне на правителството като от 2013 г. от същите хора, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. Той определи това като „ювелирна“ операция и допълни, че последните дни ситуацията с ЧЕЗ е била подценена. Той твърдо заяви, че оставки този път няма да има.

;
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития. Само че по друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. И в един момент се получава, че едва-ли не аз или правителството участваме в някаква задкулисна, тъмна сделка. Не само, че не участваме, никакво влияние или отношение нямаме по тази тема.
;
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Този път оставки няма да има и обещавам на тези хора, че ще ги разнищя до край. Толкова ювелирна хубава операция пак ни спретнаха. Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички да излиза, че някъде витаем ние зад подобно нещо. Тези хора са ме сваляли един път от власт и сега искат същото да направят. Този път с друг сценарий, по друг начин. Е, няма да стане. Когато вече в публиката се е натрупало усещането, че ние стоим зад тази сделка, да загасят тока. Изведнъж 3 милиона казват - гледай го тоя какво направи. Това е сценарият на тези гадове. Оставката на Теменужка Петкова - след като минат изслушванията, след като проверим този сценарий, защото всеки може да има приятел, тя беше достатъчно доблестна да каже - да, познавам я, и си подаде оставка. Те казаха - не е правилно и то почва да излиза.
;

Чешката страна е изпратила документи за сделката с ЧЕЗ, които България е получила след телефонен разговор между Борисов и чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш. Те ще бъдат засекретени и само депутатите от НС ще имат достъп до тях. Борисов заяви, че в тях става дума за руски и български банки и руско-грузински офшорки. Борисов е изразил притеснението си за сделката в телефонния разговор с Бабиш, но е получил уверения, че според информацията на чешкия премиер всичко е законосъобразно и няма риск нито за Чехия, нито за България.

Борисов заяви, че няма как сделката да се спре, но ще се направят всички възможни проверки.

;
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Сега в общественото пространство се насажда усещането и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най- вероятно зад нея, прави една такава сделка. Това не само че е лъжа, не само, че не е истина, но в същото време цели други последствия. Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати. Сега дойдох да го засекретим и да го покажем на хората, щото има и банкова информация и виждам - руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Кое ме притеснява - в медийното пространство излиза, че сделката е приключила. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, проверявайки чрез неговия зам.-финансов министър, излиза, че тези банки са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, които във правния мир не означават нищо. На практика излиза, че български банки с държавна банка е финансирала, приключила тази сделка - пише писмо за комфорт.
;

Днес имаше коалиционна среща в МС, на която стана ясно, че ГЕРБ и ОП предлагат в четвъртък да се проведе заседания на парламентарните комисии по енергетика и контрол на специалните служби. На това заседание ще бъдат изслушани всички, които имат отношение по проверката на сделката с ЧЕЗ.

След тази среща стана ясно също така, че се подготвят промени в Закона за енергетиката:

;
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: За да отпаднат всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия. В тази връзка взехме решение да поканим и представител на президентската институция, защото смятаме, че когато се дискутира такава важна тема, да може и неговият представител да бъде информиран от съответните органи, за да можем действително да намалим напрежението и да няма интерпретации в публичното пространство.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединените патриоти: Можем да предложим изменения в Закона за енергетиката - държавата да има една блокираща квота от 34 процента, защо не и повече. Чувам такива гласове от г-жа Нинова, само че не си спомням тя да е била в тези битки, които аз провеждах през годините.
;

Партньорите в управлението за пореден път заявиха, че коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти е стабилна. След срещата в четвъртък ще стане ясно дали ще бъде приета оставката на Теменужка Петкова и ако не, дали ще бъде търсен нейн заместник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой кога ще проверява сделката за ЧЕЗ
Кой кога ще проверява сделката за ЧЕЗ
ДПС ще се произнесе за ЧЕЗ след проверката на институциите
ДПС ще се произнесе за ЧЕЗ след проверката на институциите