НОВИНИ

​В село Белащица представиха интерактивна светлинно-звукова инсталация

В пловдивското село Белащица снощи беше представена интерактивната светлинно-звукова инсталация, която е част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019. Проектът „СТЕБЛА" на формация SenseLab е в партньорство с читалището и кметството на селото.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
10:05, 30.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Стотици хора дойдоха в полите на Родопите за да се отделят от ежедневния градски шум и напрежение. Преди години стволовете на дърветата в тази гора били напълно изсечени. Като по чудо обаче, те отново израснали. Затова усещането на мястото е различно и спектакъла събра природен феномен и модерни технологии:

Петко Танчев - автор на инсталацията: Искам да имат възможността да се потопят в атмосферата на природата и да почустват вибрацията на живите организми, които са около нас. Така да се каже да усетят магията на гората.

Чинарите пазят това място от стотици години, а за произхода им се носят легенди.

Юлия Бачева: Аз съм израснала в тази гора. Всички спомени от моето детство са свързани с тази магическа гора и съм много щастлива, че в този момент излъчвам видеото онлайн и виждат мои приятели от Америка, от Европа. Те са заедно с мен в момента и изпитват това, което изпитвам аз.
Венцислав Велков: Нещо много древно просто е заложено тука и това просто дава тази атмосфера , която надявам се всички се наслаждаваме на нея.
Елица Василева - фондация „Пловдив 2019": Изненадани сме колко много хора виждаме тази вечер тука.

Зрителите на спектакъла бяха подпомогнати с безплатен транспорт от Пловдив до Белащица и обратно. А гората отново ги очаква да дойдат през деня или нощта, за да се отделят от забързаното си битие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за силен вятър и обилни валежи в Югоизточна България
Жълт код за силен вятър и обилни валежи в Югоизточна България
Глоба от 50 лева за изхвърлен фас в Пловдив
Глоба от 50 лева за изхвърлен фас в Пловдив