Кукери гонят злите духове в село Елешница днес. Всяка година на Великден в селото посрещат светлия християнски празник с кукерски фестивал. В разложкото село е репортерът ни Десислава Малинова - вижте повече за атмосферата на празника от прякото включване!

Разлог

Най-дългоочакваното събитие за местните хора е днешния Великден и Кукерския фестивал, с който те отбелязват празника. Местните жители се готвят за него три месеца. Те подготвят уникални кукерски костюми и празнични носии, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Днес участниците са над 400, те се представят пред публиката, а жури ще определи кои са най-добрите изпълнения, и кои костюми са най-атрактивни.

Всяка година за празника пристигат хиляди туристи от страната и чужбина, които с удоволствие наблюдават ритуала по изгонване на злите сили не само от селото, но и от цялата община.

По този начин жителите на село Елешница запазват старите български традиции и ги предават на поколенията. Кукерският фестивал продължава и ще завърши с общо голямо великденско хоро.