НОВИНИ

В село Труд отново протестираха срещу завода за преработка на биомаса

Жителите на пловдивското село Труд протестираха срещу изградената преди година централа за преработка на биомаса. В селото твърдят, че от завода, който е разположен само на 260 метра от последните къщи, постоянно се носят неприятна миризма и силен шум.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:04, 03.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Протестиращите блокираха за 30 минути пътя Пловдив-Карлово. Поставиха срок на институциите до месец да намерят решение на проблема.

Галина Тошева, член на инициативния комитет на протестиращите: "Тази инсталация тук е благодарение на това, че държавата е позволила да бъде на толкова близко отстояние от къщите и ние си искаме спокойствието обратно. Няма да спрем докато не го получим".
Христина Стайкова: "Маски - да се пазим от лошия въздух и миризмите, които дишаме. Не искаме хората да се изнасят. Искаме да си живеем тук и да живеем както трябва".

Омбудсманът на републиката се ангажира с пълна проверка на документацията по казуса. Днес Мая Манолова отново дойде в селото, за да обясни на хората, какви са резултатите.

Мая Манолова, омбудсман на република България: "Оказа се, че няма едно важно становище и то е на Регионалната здравна инспекция при преминаването на комбинирано производство био маса плюс течна тор от въпросната централа. Изискали сме го. Също така сме отправили препоръки към двете отговорни министерства - на здравеопазването и на околната среда и водите за преразглеждане на всички издадени становища".
;

От управата на централата са категорични, че тя по никакъв начин не вреди на селото.

Яков Джаров, управител на Централата за преработка на биомаса в с.Труд: "Няма миризми, няма шум. Ще водим разговори, за да намерим общ диалог с хората, които негодуват. Няма да съдим по документи. Имаха някакви претенции за шум - готови сме да изградим предпазни стени, дига и т.н."

След предписания на екоинспекцията ваните с тор вече са покрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момче загина при катастрофа между лек автомобил и ТИР
Момче загина при катастрофа между лек автомобил и ТИР
Иззеха 80 кг. хероин в Студентски град
Иззеха 80 кг. хероин в Студентски град