Кюстендилското село Цървендол може да се похвали с рекордната 100 процентова избирателна активност, тъй като единственият жител не се отказа от правото си на глас. За да пусне бюлетината си, 90-гoдишнaта Верка Велинова отиде до съседното село. Въпреки възрастта си тя пропътува 5 километра до изборната секция, за да гласува на местните избори.

Баба Верка не може да преброи колко пъти е гласувала. Хвали се, че преди години била дори председател на секционна комисия. Да стигне до урната за нея, обаче се оказало истинско изпитание, защото секцията се намирала на няколко километра от къщата и, а транспорт няма.

Баба Верка Велинова: Секога съм гласувала и сега си гласувах. Защо деца имаме, за вас си е най-зор младите. Да може да се живее на секого, да има работа, да има с какво да се занимават.
Бойка Велинова, дъщеря на баба Верка: Досега сама се справяше, сега аз я заведох до урната, защото трудно ходи след инсулта. Иначе си вижда, чете без очила и чува.
Баба Верка: Всичко зачертах, аз си я попълних. И после аз си я пуснах. И ми благодари жената, която я подписа.

Възрастната жена обича да пътува. Не се страхува да лети със самолет и заедно с дъщеря си е обиколила Европа, говори и английски.

В неделя баба Верка няма да гласува, тъй като в Кюстендил вече има избран кмет, но в семейството кроят планове, как да стигнат до урната, на следващите избори.