НОВИНИ

В село Туховища разработват най-мощната електрическа кола

В процес на разработка е най-мощната електрическа кола в света. За мнозина може да е странно, но това се случва у нас, и по-точно в затънтеното гоцеделчевско село Туховища. Младият инженер Ахмед Мерчев е на път да изобрети немислимо бърза електрическа кола. Инвестицията за първия етап от производството е от порядъка на 4 млн. евро.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 19.07.2019
37572
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Идеята се ражда преди няколко години, когато Ахмед търсил спортна кола за себе си. Наличните автомобили на пазара общо взето не му допадат и решава да създаде собствена кола, която в последствие развива като бранд за хиперколи.

Ахмед Мерчев: Хиперколата е кола, която се кара като нормалните коли, но е с доста по-големи възможности от тях, като мощност, скорости, аеродинамика и всичко друго, което трябва да притежава една бърза спортна кола.

Производството на отделните модели на колата ще бъдат в рамките от 1 до 100 бройки. Капацитетът в близките две години трябва да позволи да се произвеждат до 10 коли на година.

Ахмед Мерчев: Дебютният ни модел, който се нарича Алиено Арканум е наличен в четири версии. Най-слабата базова версия от тях започва като мощност от 2000 конски сили. За сравнение една нормална кола е от порядъка на 100, 200 конски сили...

Електромобилът ще се задвижва от батериите с капацитет между 60 и 180 kW/h, като най-големият пакет ще осигурява малко над 1000 км пробег с едно зареждане. Вече има запитване от страна на купувачи, като цената за базовия модел е 750 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косовският премиер Рамуш Харадинай подаде оставка
Косовският премиер Рамуш Харадинай подаде оставка
Нов вид кражба на ток чрез копаене на криптовалута в Пловдивско
Нов вид кражба на ток чрез копаене на криптовалута в Пловдивско