НОВИНИ

В Шумен отвори врати център за подкрепа на деца

"Зона закрила“ се нарича новият център за подкрепа на деца, който отвори врати в Шумен. Очаква се 100 деца годишно да ползват психологическа подкрепа след преживяно насилие. В Шумен е третият център в страната, който UNICEF открива. Средствата за дейността им се осигуряват от донорските програми на световната организация.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
07:15, 28.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Потърсилите помощ ще получават консултация от психолог и медицински грижа. Ако случаят на упражнено насилие стигне до съдебен процес, децата, а в някои случаи и техните родители, ще бъдат подкрепяни по време на цялата процедура.

Мария Хесус Конде, представител на UNICEF за България: "Този вид подкрепа, която предоставя бърза намеса от мултидисциплинарен екип води до предотвратяване на повторната виктимизация и оценките на работата на такива центрове по цял свят е показала, че именно това е техният голям успех".


;

Насилието се отразява върху физическото и психологическото развитие на детето и затова помощта ще бъде предоставяна в обстановка, близка до семейната. Стаите в центъра са обзаведени така, за да предразполагат детето към откровен разговор и доверие".

Златка Йорданова – директор на Център закрила - Шумен: "То ще получи терапевтична подкрепа, психологична, за да може да преработи травмата от преживяното, за да може да продължи живота си".

Специалистите в Шумен работят по 5 случая на деца, станали жертви на физическо и сексуално насилие. За страната са доказани над 2000 случая на насилие и в повечето от тях насилникът е от близкия семеен кръг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Софийския университет отбелязаха Световния ден на хинди
В Софийския университет отбелязаха Световния ден на хинди
Доброволчески отряди охраняват в община Садово
Доброволчески отряди охраняват в община Садово