НОВИНИ

В Швейцария мюсюлмански ученички ще посещават уроци по плуване заедно с момчета

В Швейцария ученичките мюсюлманки ще трябва да плуват заедно с момчетата в училищния басейн. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург по дело, заведено от родители от швейцарския град Базел. Те отказваха дъщерите им да посещават задължителни уроци по плуване заедно с момчета.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:15, 11.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

През 2010 година швейцарскo семейство от турски произход е задължено да плати глоба в размер на около 1 400 долара. Причината - нарушаване на родителските им задължения, след като не изпратили дъщерите си - на 7 и 9 години, на задължителни уроци по плуване в училище. Според майката и бащата, проблем е присъствието на момчета в басейна, докато училището в Базел настоява, че ученичките могат да ги посещават с връстниците си от другия пол докато не стигнат полова зрялост.

"Много внимателно се опитваме да интегрираме тези деца, като се съобразяваме с навиците и религията им. Разрешили сме им да носят буркини, което беше поощрено от съда."

Училищното ръководство е разрешило на момичетата не само да покриват цялото си тяло, но и да се събличат отделно от момчетата. Съдът в Страсбург призна, че решимостта на швейцарските власти да накарат ученичките мюсюлманки да участват в общи уроци по плуване не нарушава свобода на вероизповеданието. В същото време обаче 7-членният съдийски състав постанови, че подобни мерки осигуряват успешна социална интеграция.

"Решението означава, че сме на верния път и можем да продължим така и занапред. В постоянен диалог сме с религиозни асоциации и сме отворени за съвети, но от това решение става ясно, че основното училище има еднакви правила за всички."

Добрата новина според ръководството на училището е, че казусът се отнася само за 4 семейства, които оспорват правилата. Докато мюсюлманската общност в региона като цяло се съобразява с наредбите. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3 месечен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има сериозна опасност от лавини, предупреждават планински спасители
Има сериозна опасност от лавини, предупреждават планински спасители
Прощална реч на Барак Обама
Прощална реч на Барак Обама