НОВИНИ

Одитът установи редица пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

В сигурността на електронните системи на НАП има редица пропуски, е установил одитът, възложен на "Информационно обслужване". Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков пред депутатите от временната анкетна комисия, създадена по повод източването на данни от приходната агенция.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:19, 19.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Сървърите на НАП са стари, липсва допълнително електрическо захранване, климатизацията не е добра, дори помещенията, в които са разположени, не отговарят на изискванията. Това са част от проблемите, които е установил одитът на информационната система на приходната агенция.

Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление": Имат пропуски в мрежовата архитектура, която навремето е съответствала на изискванията, но с течение на времето поради това, че е трябвало да бъдат правени различни надграждания, на практика е довело до това, че тази архитектура е силно разширена и има съответната опасност за възникване на инциденти.

През годините приходната агенция е заложила на постоянното въвеждане на различни приложения, които улесняват обслужването на хората, но според одита създават риск за пробив като вече случилия се.

Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление": Но най-така фрапиращото е това, че имат доста голям брой услуги - електронни услуги, които са надграждани във времето и в резултат на това надграждане, вероятно и в други приложения, освен това, в което се е случило, може да бъдат открити в последствие някакви слаби места.

Според Атанас Темелков критичните информационни системи в държавната администрация трябва да се изграждат и поддържат от една структура или фирма, а не каквато е практиката в момента - един изгражда, друг използва, а трети поддържа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров и Иван Гешев на посещение в Евроджъст в Хага
Сотир Цацаров и Иван Гешев на посещение в "Евроджъст" в Хага
Работна среща за финансирането на обществените медии
Работна среща за финансирането на обществените медии