Съдебният процес за жестокото убийство на 3-годишния Асен Инджев, потресло Пловдив през пролетта на миналата година, днес продължи в т.н „Синя стая“ извън съда. Обвиняем за смъртта на детето е Ирхан Камбуров, който живеел на семейни начала с...

Съдебният процес за жестокото убийство на 3-годишния Асен Инджев, потресло Пловдив през пролетта на миналата година, днес продължи в т.н „Синя стая“ извън съда. Обвиняем за смъртта на детето е Ирхан Камбуров, който живеел на семейни начала с непълнолетната сестра на пострадалото момченце. Според обвинителният акт мъжът редовно е малтретирал детето.

Тялото на 3-годишния Асен бе извадено от река Марица, скрито в найлонов чувал. Установено е, че детето е починало вследствие на тежък побой.

Пред съда за смъртта му отговаря 36-годишният Ирхан Камбуров, при когото е живеело семейството на убитото дете. Камбуров имал връзка със 17-годишната му сестра Диана.

Непълнолетните свидетели по делото днес бяха разпитани извън съда в т.н. „Синя стая“. Въпросите се задават от съдия или прокурор, които са „скрити“ зад стъклена преграда, а психолог превежда на език близък на детето. Така се осигурява спокойно атмосфера, за да може непълнолетният свидетел да сподели какво е видял. Чрез аудио и визуална техника двете страни в процеса са в постоянна комуникация. Идеята е да се съхрани детската психика, да се даде реална възможност децата свидетели да участват в съдебния процес, подкрепени от обучени специалисти. По този начин се спестяват негативните преживявания на непълнолетните свидетели и се избягва срещата с подсъдимия, което винаги води до отрицателни спомени и преживявания, казват педагозите.

Делото продължава утре отново в „Синята стая“.

В сряда процесът ще продължи в съда.

Репортер: Сашка Пушкова

Оператор: Димитър Рочев