В Скопие е обявена епидемия от морбили, след като през последните дни са регистрирани още 10 случая на болни деца. От Македонското здравно министерство очакват епидемията да отмине до две седмици.

В Скопие има около 14 000 деца на възраст до 14 години, които не са ваксинирани срещу морбили. Днес, след обявяването на епидемията, са били поставени около 900 ваксини. За да се предотвратят подобни кризи, здравният министър Венко Филипче предложи задължителното ваксиниране и забрана за приемане на неваксинирани деца в детските градини. Според сегашния закон неваксинирано дете не може да бъде върнато от училище или детска градина.

Заради зачестилите случаи на морбили здравните власти в Македония започнаха да обсъждат промени в законодателството.Има предложения за строги наказания за лекари, които участват в кампания против ваксините.

В съседна Сърбия лекарка беше глобена 32 000 за разпространение на непотвърдени данни за ваксините срещу морбили. При епидемията там миналата година бяха регистрирани над 5 700 случая. 15 души починаха от усложнения.

Скопие пред сериозна опасност от епидемия от морбили

Скопие пред сериозна опасност от епидемия от морбили

30% неваксинирани деца са добра основа за поява на епидемия от морбили със стотици заразени, съобщава македонският телевизионен Канал 5. В Скопие има...