НОВИНИ

В Скопие вече има улица "Столтенберг"

Улица "Столтенберг" вече ще се нарича улицата между градския парк и стадиона в Скопие в чест на норвежеца Торвалд Столтенберг, който даде голям принос за изграждането на Скопие след земетресението през 1963 година, пише скопският вестник "Вечер". Торвалд Столтенберг, който почина на 14 юли тази година на 87-годишна възраст, е баща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отбелязва изданието.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:35, 07.09.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
скопие вече улица столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети вчера Стайковци, където през 2016 г. имаше наводнения и където помогнаха войниците на НАТО и КейФОР във време, когато помощта бе най-необходима. Столтенберг окуражи гражданите от този регион да допринесат за членството на Македония в НАТО с подкрепата, която ще дадат на референдума за името, който е насрочен на 30 септември. Вестник "Нова Македония" пише, че на обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е посочил, че вратата на НАТО е отворена, членството в НАТО е достижимо и е възможност за укрепване на мира и стабилността както в страната, така и в региона, а също "да се получи място и равноправен глас на масата на НАТО и да се влезе в най-успешния съюз в историята".

Участието в референдума е задължение, а неучастието и седенето вкъщи е проява на страхливост и безотговорност към държавата. С гласуване "за" ще осигурим бъдеще на Македония, е заявил македонският премиер Зоран Заев на митинг под мотото

"Заедно за европейска Македония", който се състоя снощи в Гостивар, пише в. "Слободен печат". Македонският премиер е предал поздрави на жителите на Гостивар от ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, от когото получил уверения, че Македония ще стане тридесетата членка на НАТО. Заев е благодарил на албанците в Гостивар и в страната за подкрепата, която е получил по време на преговорите с Гърция и подписването на Преспанския договор, пише изданието. Говорейки за договора с Гърция, Заев е подчертал, че той е компромис и македонците са получили "ерга омнес" за идентичността и езика, а Гърция "ерга омнес" за името.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Червенякова: Няма обявен случай на стафилококус епидермис у нас
Проф. Червенякова: Няма обявен случай на стафилококус епидермис у нас
Рекорден ръст на туристи в Черна гора
Рекорден ръст на туристи в Черна гора