НОВИНИ

Президентът: Армията е приоритет, имаме план, имаме програма за действие

В словото си президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев очерта съвременните заплахи за сигурността и определи като основен приоритет за страната ни изграждането на силна и боеспособна армия. По думите на държавния глава, за първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:10, 06.05.2016
5253
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Хиляди усилия и хиляди тренировки, след които всяко безпогрешно движение изглежда изпълнено с лекота. В словото си президентът подчерта, че хората очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да са единни и да действат национално отговорно.

Росен Плевнелиев - президент: Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитания. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти. Не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния.

Реч, предшествана от традиционна оперативка с президентския екип, на която обаче за първи път бяха допуснати и камери на БНТ.

Росен Плевнелиев - президент: Времената са трудни, хората са притеснени и ние трябва да можем да извадим ключови и ясни послания към тях.
Румяна Коларова - секретар на президента по връзките с гражданското общество: Финансирането, превъоръжаването на армията е нещо, от което зависи авторитетът й. Армията традиционно винаги е имала авторитет, но в момента сме в тежка ситуация, и мисля, че в речта ви това трябва да бъде добре балансирано.

В речта си на площада президентът наблегна на изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира сигурността.

Росен Плевнелиев: Средствата за отбрана за 2016 година бяха увеличени до 1,35% от БВП, като занапред е осигурено плавно покачване до достигане на 2% до 2024 година. Нарастването на разходите за отбрана е факт, както и перспективата пред въоръжените сили до 2020 година. Сега е необходимо най-важното -доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

В навечерието на парада държавният глава обсъди подготовката и с двама генерали, отново само пред камерите на БНТ.

Ген.-лейт. Константин Попов - началник на отбраната: Засега проблеми нямаме, хората са много мотивирани.
Ген. Самандов: Макар че метео обстановката беше много сложна, с ниска облачност, успяха летателните апарати да се предислоцират от базите си тук на Враждебна в София.
Ген.-лейт. Константин Попов - началник на отбраната: Най-добрата новина е, че всички прогнози за 6-ти са добри. Имаме много работа да вършим, вие сте ни поставили много амбициозни задачи.
Росен Плевнелиев: Армията е приоритет, имаме план, имаме програма за действие.
Ген.-лейт. Константин Попов - началник на отбраната: Българска армия ще става все по-добра за в бъдеще.

България е надежден и предвидим партньор на международната сцена. И армията изпълнява отговорно задълженията си, посочи президентът.

Росен Плевнелиев: Днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права.

След празника военните ще продължат да работят със същата упоритост и въпреки трудностите.

Ген.-майор Румен Радев - командир на ВВС: Поддръжката на един съвременен изтребител е страшно сложно нещо.

На срещата на НАТО на върха в Уелс през 2014 година се взе решение за прекратяване на зависимостта на Русия в цялата военна област, начинът да стане е доставка на нови самолети, доставка на цялото наземно оборудване, изграждане на нова инфраструктура, обучение на летците. Може би след около 5 години ще се случи.

Хиляди усилия и хиляди тренировки в името на сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергьовско веселие в Кремиковския манастир
Гергьовско веселие в Кремиковския манастир
Храм, в който се е укривал Левски, се руши
Храм, в който се е укривал Левски, се руши