НОВИНИ

Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунистическия режим. Днес се навършват 74 години от издаването на смъртни присъди от Народния съд, а хиляди българи са убити без съд и присъда. Пред мемориала на жертвите на режима, освен призиви никога да не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото, за първи път се чуха и думи като обединение и прошка.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:43, 01.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Освен за лагерите и репресиите по време на отминалия режим, хората дошли да поднесат венци на жертвите, си припомниха и малцината, осмелили се на съпротива.

Нели Филипова с голяма любов разказва за нейния приятел Илия Минев. Виден антикомунист, съден за легионерска дейност и за иницииране на кървави погроми срещу евреите. Излежава общо 33 години в затвори и концлагери. Наричан е непримиримият или българския Нелсън Мандела.

Нели Филипова, Независимото дружество за защита правата на човека: Той за разлика от Мандела не е използвал оръжие и никога не призовава към насилие. Той не мразеше никого и никога не говореше за затвора. Той искаше обединение, той искаше България да е добре.
;

Според заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев обединение и помирение може да се постигне само ако има разкаяние.

Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи: Би било валидно децата и внуците да не са виновни за греховете на своите бащи и дядовци, но ако се отрекат от тях, ако се покаят и признаят вината за това, което се е случило.

Заместник-министърът на външните работи обаче не мисли, че уроците от миналото са научени, а грешките са получили извинение.


Паметта на жертвите и пострадалите от комунизма беше почетена и в Гигинския манастир "Свети Свети Козма и Дамян".

За първи път там се събраха духовници от Трънска, Радомирска и Дупнишка околия, за да отслужат обща панихида и да се помолят за душите им. През 60-те години на 20-ти век в гората близо до манастира е открит масов гроб на избити без съд и присъда.

Ирена Соколова - областен управител на Перник: Без съд и присъда и без никакво оправдание са убити умните водачи на нацията ни. тук в Църногорския манастир, много близо до Куциян, един квартал на Перник, всъщност са били довеждани хората, които са били приготвяни за смърт, и тук е намерен един от най-масовите гробове. Манастирът се е превърнал в масов гроб.

Самият манастир през 40-те години е използван като място за заточение на служители в царската администрация, както и военни, а свещениците са били прогонени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влиза в сила споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония
Влиза в сила споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония
САЩ стартират процедура за излизане от Договора за ракети със среден обсег
САЩ стартират процедура за излизане от Договора за ракети със среден обсег