НОВИНИ

В София се проведе годишния форум на европейската стратегия за Дунавския регион

Трябва да се подобри плаваемостта по поречието на река Дунав, за да се развие круизният туризъм и превозът на товари. Този приоритет си поставиха министри и дипломати от 14 държави по поречието на реката. Те се събраха в София за Седмия годишен форум на европейската стратегия за Дунавския регион. Министрите на туризма подписаха спогодба за общ туристически продукт.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:15, 18.10.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Историята на Дунавската стратегия е разказ за 9 страни от Европейския съюз, 5 извън него и една река. Днес и утре гостуват при председателя на стратегията - България. Утре лидерството поема Румъния.

Главната цел на стратегията е икономическо развитие на тези страни чрез туризъм. Българският ресорен министър Николина Ангелкова припомни, че годишно Европа бележи по 600 милиона туристически посещения, а 125 милиона от тях посещават Дунавския регион.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Дунавският регион е изключително важен за българския туризъм. Повече от 2 милиона и 800 хиляди чуждестранни туристи през първите 8 месеца на тази година са именно от Дунавския регион.

За да се увеличи броят им трябва да се доизградени трансевропейските коридори 4,8, 9 и 10, твърди регионалният министър.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Трябва да осигурим преди всичко добра плаваемост на река Дунав по цялото й течение. Строителството на 3-ти мост над Дунав при Русе, както още няколко алтернативни мостови трасета пресичащи река Дунав не са проекти с локално значение. Ето защо след 2020 година би било удачно да се осигурят нови допълващи и гъвкави форми на финансиране.

Вицепремиерът Екатерина Захариева също припомни, че за настоящия програмен период няма специално финансиране за Дунавската стратегия. Разходите се поемат не от Европейския съюз, а от 14-те страни членки на стратегията. Затова призова за "по-видимо финансиране".

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: За този период има 262 милиона евра, които на пръв поглед не звучат малко, но от друга страна за големи стратегически проекти са крайно недостатъчни. Така че тук разчитаме на г-жа Крецу, а също така и на държавите членки на Европейския съюз в Дунавската стратегия.

Еврокомисарят Корина Крецу обаче посочи, че зависи изцяло от правителствата на всяка държава по колко средства ще се отделят за стратегията. Тя похвали прогреса на всяка от тях, но отправи и критика:

Корина Крецу: Не съм доволна, защото виждам примера на Балтийската стратегия, която намирам за най-добра. Това не е стратегия на ЕК. Това е стратегия на страните в този район, ние само помагаме. Затова не разбирам защо някои от страните не предлагат достатъчно проекти.

Крецу беше критична и към себе си - не успяла да отдели достатъчно време на стратегията. Въпреки това е обнадеждена, че в следващия програмен период всичко пропуснато ще бъде наваксано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска преизчисляване на пенсиите
БСП иска преизчисляване на пенсиите
Стряскаща тенденция: До 2030 г. 60% от България ще стане демографска пустиня
Стряскаща тенденция: До 2030 г. 60% от България ще стане демографска пустиня