НОВИНИ

София е на едно от челните места по замърсен въздух в Европа

София е една от 14-те зони със силно замърсен с фини прахови частици въздух в Европа. Това заяви Джордж Кремлис от Дирекция "Околна среда" на европейската комисия по време на двудневната конференция, посветена на чистотата на въздуха в столицата. Участват и представители на различни европейски градове, сред които Париж, Виена, Талин, Букурещ, Амстердам и Рига, за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева БНТ2 - София
12:35, 12.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Има проблем с фините прахови частици във въздуха на територията на цялата страна, като София е на едно от челните места по замърсен въздух.

Столична община посочва като основен проблем - замърсяването от автомобилите и отоплението от битово гориво. Общината е предприела мерки за насърчаване на хората да използват градски транспорт вместо личните си автомобили. 90 % от тролеите са подменени с нови, 50 % от автобусите - също. Предвижда се и закупуване на нови трамваи. Разширението на метрото също е приоритет на общината за справяне с проблема със замърсения въздух. Очаква се с пускането на третия лъч да се пестят 90 000 тона вредни емисии годишно.

Битовото отопление има решени, работи се по проект да се оползотвори горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация София":

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Генералният директор на "Генерална дирекция околна среда на ЕК" г-н Кренвис говори и ни стимулира и ни подсеща да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване на горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация - София". Инсталация, която ще донесе ползи и за около 40 000 домакинства да могат да бъдат топлоснабдени, 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците. Това е много важен проект за ЕК. Те ни подпомагат и изискват от нас час по-скоро да се случи. За съжаление ние имаме обжалване от съда, така че ще изчакаме съда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки трети ученик в София пуши
Всеки трети ученик в София пуши
Военноморският музей отбелязва 134 години от своето създаване
Военноморският музей отбелязва 134 години от своето създаване