В София днес започна обсъждането на бъдещето на европейската индустриална политика. Представители на министерствата на икономиката на 28-те страни-членки се събраха на неформален съвет по конкурентоспособност.

София

Първият ден на съвета е посветен на индустрията. Освен специални гости и представители на министерства от 28-те страни-членки на ЕС, тук са и представители на министерствата на икономиката и на дребния бизнес на Швейцария и Норвегия. Председател на неформалния съвет е българският министър на икономиката Емил Караниколов, а специален гост е еврокомисарят по вътрешен пазар, предприемачество, промишленост и малки и средни предприятия.


Емил Караниколов - министър на икономиката: Днес ще поставим началото на политическото обсъждане на темата за дългосрочната индустриална стратегия. Очаквам конструктивни разговори, един добър диалог и да поставим началото на основните приоритети пред тази стратегия. Като тук ще обсъдим аспектите на цифровизацията и как Европа по най-добрия начин да се възползва от четвъртата индустриална революция.
Елжбета Биенковска - еврокомисар по вътрешен пазар: Искам да благодаря много на българското председателство, че продължава обсъждането на индустриалната стратегия, защото индустрията е важен сектор за цяла Европа.