Както още вчера ви информирахме, хората в Созопол се вдигнаха на протест срещу насипана дига на централния плаж. Басейнова дирекция Варна разпореди на концесионера незабавно да преустанови изземването на пясък от Черно море. От дирекцията съобщават, че действията на наемателя не са в съответствие с писмото от фирмата концесионер за натрупване на пясък по брега и че предстои среща за изясняване на случая.

Созопол

Жителите на древния град твърдят, че на този плаж никога не са правени подобни пясъчни диги. Според тях изгребването на огромното количество пясък от дъното на залива ще предизвика и екологични проблеми и ще увреди плажа.

Милена Костова: „Нека да оставим природата да си върши работата. Това е град на 2600 години, мислите ли, че са живели хората с диги тук?"
Аспасия Порожанова: „Никой не може да пипа в археологическия резерват Созопол и да прави своеволия, каквито на него са му удобни. Тук ще си остане плажът автентичен, какъвто е бил."

Концесионерът твърди, че дигата ще предпази брега от зимните морски бури.

Илиян Иванов - представител на концесионера: "Изграждаме я, за да се предпазят заведенията по плажа, да няма толкова боклуци.
Христо Бърдуков: "Една единствена година взема едно заведение, което прекалиха, бяха стигнали до морето и беше очаквано, че ще го вземе морето.Това всичко е незаконно, да отворят схемата да видят, да не говорим, че все още няма схема за заведенията.
Тихомир Янакиев - кмет на Созопол: „Ние сме Община Созопол, но плажът не е наша собственост, нито ние сме го отдали на концесия, нито имаме договор с този концесионер за някакъв вид дейност."

Жителите на Созопол заявиха, че ще протестират докато дигата не бъде премахната. От Басейнова дирекция заявиха още, че проверката продължава и че при установяване на нарушенията ще бъде издадено предписание за преустановяване на дейностите.