НОВИНИ

В Сърбия догодина ще бъде организиран референдум за промени в конституцията

В Сърбия догодина със сигурност ще бъдат направени промени в конституцията, а освен за независимо правосъдие, гражданите ще се произнесат на референдум най-вероятно и за премахване на преамбюла за Косово в основния закон и за намаляване на броя на депутатите.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:17, 25.07.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
сърбия догодина организиран референдум промени конституцията

До приемането си в ЕС Сърбия ще промени конституцията си най-малко два пъти. Още през 2017 г. ще бъде променен начинът на избиране на членове на Върховния съдебен съвет и на Държавния съвет на прокурорите, които вече няма да бъдат назначавани от сръбския парламент, а в края на процеса на присъединяване към ЕС гражданите ще гласуват на референдум за членството в съюза.

Източник на сръбския вестник "Блиц" от управляващата коалиция казва, че от Сърбия се иска да премахне преамбюла в конституцията за Косово, който гласи, че Косово е съставна част от Сърбия. Това ще бъде най-тежката работа за новото правителство, защото трябва да се осигури мнозинство от две трети, а след това въпросът да се гласува на референдум. Освен това управляващата партия и коалиционните й партньори обещаха на гражданите да намалят броя на депутатите, а президентът Томислав Николич се обявява и за промяна на начина на избиране на държавния глава, казва същият източник.

Вестникът припомня, че през май миналата година премиерът Александър Вучич каза, че преамбюлът за Косово вероятно ще бъде премахнат от конституцията на Сърбия, но заяви отново, че Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

За промяна на конституцията е необходимо мнозинство от две трети в сръбския парламент, който трябва да формулира предложение, за което след това гражданите да се произнесат на референдум. Математически това означава подкрепа за инициативата от 167 депутати, т.е. ще бъде достатъчно, ако съгласие за това постигнат коалициите около Сръбската прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и съюзът между Либералнодемократическата партия и Лигата на социалдемократите във Войводина. С подкрепата на малцинствата тази подкрепа би била още по-голяма, пише "Блиц".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР с мигранти катастрофира на магистрала Тракия
ТИР с мигранти катастрофира на магистрала "Тракия"
Ваньо Шарков: Пръстовият идентификатор позволява ефективен контрол
Ваньо Шарков: Пръстовият идентификатор позволява ефективен контрол