НОВИНИ

В средата на май започват разкопки на средновековната крепост в Свищов

Това съобщи археологът Николай Овчаров. Стените ѝ са запазени до 7 метра височина и според експерти тя може да се превърне в интересен туристически обект.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:02, 25.04.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Една от последните крепости на Търновска България. Цар Иван Шишман е от последните ѝ владетели. През XIV век българският гарнизон отказва да се предаде на настъпващите войски на султан Мурад Първи.

Николай Овчаров - археолог: Според самите османски хронисти Свищов е една от малкото крепости, които се отбраняват до последен дъх и наистина гарнизонът е бил много героичен.

Има сведения, че през XV век крепостта била превзета от влашкия воевода Влад Цепеш - по-известен като Дракула. Той прекарал в нея една зима. Крепостта оцелява до XIX век, когато е опожарена. Първите разкопки в нея започват през 1961 г. Сега за първи път ще се изследва в дълбочина.

Николай Овчаров - археолог: Пластът под турското ниво, под калдъръма от турската епоха не е пипан, това ще бъде една от нашите цели да свалим османския калдъръм. И отдолу да видим какво ни дава XIII-XIV век.

Учените се надяват да открият запазени образци от графитокерамика и монети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудо преследване по земя и въздух в Калифорния
Лудо преследване по земя и въздух в Калифорния
Камери заснеха обир в заведение в Русе, издирват крадеца
Камери заснеха обир в заведение в Русе, издирват крадеца