Това съобщи археологът Николай Овчаров. Стените ѝ са запазени до 7 метра височина и според експерти тя може да се превърне в интересен туристически обект.

Свищов

Една от последните крепости на Търновска България. Цар Иван Шишман е от последните ѝ владетели. През XIV век българският гарнизон отказва да се предаде на настъпващите войски на султан Мурад Първи.

Николай Овчаров - археолог: Според самите османски хронисти Свищов е една от малкото крепости, които се отбраняват до последен дъх и наистина гарнизонът е бил много героичен.

Има сведения, че през XV век крепостта била превзета от влашкия воевода Влад Цепеш - по-известен като Дракула. Той прекарал в нея една зима. Крепостта оцелява до XIX век, когато е опожарена. Първите разкопки в нея започват през 1961 г. Сега за първи път ще се изследва в дълбочина.

Николай Овчаров - археолог: Пластът под турското ниво, под калдъръма от турската епоха не е пипан, това ще бъде една от нашите цели да свалим османския калдъръм. И отдолу да видим какво ни дава XIII-XIV век.

Учените се надяват да открият запазени образци от графитокерамика и монети.