НОВИНИ

В Стокхолм тръгна първият автобус без шофьор

Първият градски автобус без шофьор се включи тази седмица в обществения транспорт на микрорайона Щиста в шведската столица Стокхолм, съобщи шведското радио SR. „Той се движи бавно и безшумно, защото е електрически”, предаде радиото. Плановете за пробно пускане на такъв автобус станаха известни още в края на миналата година, след като беше издадено разрешение от националното управление по транспорта.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:20, 25.01.2018
Чете се за: 00:20 мин.
Още
стокхолм тръгна първият автобус без шофьор

В продължение на 6 месеца два автобуса, снабдени с електрически двигатели, ще се движат пробно. Маршрутът, който ще обслужват със скорост от 20 км./ч., е дълъг 1500 метра. Новите автобуси тежат по 3,3 тона и могат да возят 12 пътници.

През изпитателния период в автобуса ще има човек, който ще следи за движението на превозното средство, съобщи ръководителят на проекта и ръководител на компанията Петер Хафмар.

Новият автобус има специални сензори, които регистрират всяко препятствие на пътя и превозното средство спира. Радиото допълва, че понякога сензорите реагират и на безобидни прегради като облак от пара, характерен за зимния период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Секс скандал разтърси бизнес елита на Великобритания
Секс скандал разтърси бизнес елита на Великобритания
Осем души са загинали след нападението срещу организация Спасете децата
Осем души са загинали след нападението срещу организация "Спасете децата"