В София започва десетото юбилейно издание на фестивала "Опера в парка". Началото е на 21 юни, точно в 20:00 ч. с голям юбилеен концерт в парка на Военната академия. Програмата включва известни произведения от оперната и балетната класика.

Оперно и балетно изкуство на сцена под звездите. Популярните спектакли, адаптирани към пространството на открито, се посрещат добре от публиката. А за солистите, хора и оркестъра на Софийската опера и балет е истинско предизвикателство.

акад. Пламен Карталов, директор на Националната опера и балет: Най-ценното е, че акустиката е изключително добра за живо представяне на оперни представления. Гласовете се чуват, както в една концертна зала, без никакви компромиси.

Освен въздействащи оперни спектакли, тази година са включени и две балетни представления. Специално подготвен за десетгодишния юбилей е балетът Кармина Бурана, чиято хореография преминава през няколко стила. Друго заглавие е балетът Силфида, определян като бутиков спектакъл.

Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета: Той изглежда прекрасно на открито, тъй като второто му действие се развива в гора и силфидите летят в тази гора, така че наистина изглежда много хубаво в това пространство.
д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община: Класическото изкуство дефинира европейската идентичност по най-добър и най-категоричен начин. Българите сме истински европейци, особено когато създаваме и потребяваме високата култура на класическото изкуство.

Дългосрочна амбиция за Софийската опера е да отглежда своята публика, затова и специално място във фестивала заемат детските спектакли. "Опера в парка" ще продължи до 14 юли.